Ze staat begin zomer volop in bloei, de Moerasspirea, ook wel Koningin der Weiden genoemd. Deze mooie plant met roomwitte bloempluimen houdt van vochtige grond en ruikt en smaakt een beetje naar amandelen en vanille. Al eeuwen wordt het kruid gewaardeerd als strooikruid op graven of om muffe geuren uit huizen en kerken te verdrijven, maar ook als aromatische toevoeging aan bier, wijn, jams, siropen en sappen. Proef het zelf eens door op een bloemetje te kauwen. Alsof je op een vanillestokje bijt:-)!

Moerasspirea is niet alleen lekker. Het bevat ook salicylaten. Dat is een ontstekingsremmende en pijnstillende inhoudsstof die al jaren gebruikt wordt in het ons welbekende aspirientje. Deze werking werd pas in de 19e eeuw ontdekt en later door Bayer voor het eerst kunstmatig geproduceerd. Mocht je niet aan de aspirine willen, probeer dan eens een paar koppen thee per dag van het gedroogde kruid van de Moerasspirea. De bloemen en het bovenste deel van het kruid oogst je tijdens de bloeitijd van juni tot augustus. Het komt in het wild steeds minder voor, dus zorg dat je het kruid aanplant in je eigen tuin of koop het gedroogde kruid. Thee kun je vanwege de urinedrijvende en zuiverende werking gebruiken tegen reuma en jicht. Het vermindert ontstekingen en koorts en heeft minder bijwerkingen dan aspirine.

Moerasspirea