Back to Top

Kruidentips

GEVLEKTE ARONSKELK

Gevlekte aronskelk bevat onder andere aroïne, een giftige, scherpe, prikkelende stof op huid en slijmvliezen (veroorzaakt blaasjes) met slijmafvoerende werking. Een heel klein stukje van het blad zorgt al voor een prikkeling in mond en keel. Wees dus voorzichtig, want het kan na opname in het bloed leiden tot zenuwstoringen en verlammingsverschijnselen, speekselvloed, stemverlies, krampen en hartstoringen. Vanwege de giftigheid wordt Arum alleen in de homeopathie gebruikt bij verkoudheid, een overbelaste, hese stem bij bijvoorbeeld sprekers en zangers en bij mondslijmvliesontstekingen.

De vlekken op de bladeren zouden ontstaan zijn uit het bloed van Christus, toen hij gekruisigd werd. De Aronsstaf zou zijn ontstaan op de plek waar de spionnen van Mozes, Jozua en Kaleb, de staf van Aaron in de grond staken, nadat zij de druiventros eraf gehaald hadden. Sindsdien is de Aronskelk het symbool voor een geslaagde oogst. Overigens hebben niet alle bladeren van die vlekken.

De Aronskelk is in het voorjaar te herkennen aan de pijlvormige bladeren en bloeit  eind april, begin  mei met een steriele, violetkleurige bloeikolf omgeven door een rechtopstaand, groenachtig schutblad. Deze plant lokt insecten, met name motmugjes, door geur en warmte en heeft eigenlijk slechts een bloeitijd van twee dagen. Tijdens die vruchtbare periode straalt de bloeikolf tot wel 30° warmte uit. De mugjes glijden vanaf het gladde schutblad de kelk in. Aan de bloeikolf ontstaan later in het jaar warmrode, zeer giftige bessen, dus kijk vooral uit met kinderen!

Daslook
Daslook wordt ook wel wilde knoflook genoemd. De blaadjes ruiken en smaken sterk naar knoflook. Niet vreemd, want net als bieslook, uien, prei en kraailook behoort daslook tot de alliumfamilie. Je kunt het blad rauw eten, koken als spinazie of gebruiken voor een heerlijke, gezonde soep. Daslook bevat zwavelhoudende etherische olie, veel ijzer en vitamine C en de inhoudsstof allicine werkt antibiotisch. Het is een reinigingsmiddel voor maag, darmen en bloed, helpt bij aderverkalking en hoge bloeddruk. Wees matig in het gebruik ervan.

De Belgische arts Dodoens noemde daslook al in de 16e eeuw de vijand van besmettelijke ziekten: ‘Eet prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar doktervrij’.

Recept daslooksoep
Volle hand daslookbladeren (voor de bloei)

4 rode uien, 2 grote aardappels
boter, 1,5 liter groentebouillon
Fruit de ui in de boter, voeg de aardappels in blokjes toe en laat een kwartier smoren. Voeg daslook en bouillon toe en laat nog even tien minuten koken. Maak fijn met een staafmixer en voeg naar smaak peper en suiker toe. Serveer in een diep bord met een klein scheutje room.

SLEEDOORN
Prunus spinosa (sleedoorn) betekent stekelige pruimenboom. De hele twijg eindigt in een scherpe punt, in takdoorns. Die groeivorm heeft als voorbeeld gediend voor het sprookje Doornroosje. De witte, zoetgeurende bloemen bloeien in de vroege lente, voordat de bladeren zich hebben gevormd. De struik is een zogenoemde naaktbloeier, in tegenstelling tot de meidoorn die in mei tegelijkertijd bloemen en blad ontwikkeld. De vruchtjes zijn blauw berijpt, zuur-kruidachtig van smaak en rijp in de herfst.

 

Aspirine
Ze staat begin zomer volop in bloei, de Moerasspirea, ook wel Koningin der Weiden genoemd. Deze mooie plant met roomwitte bloempluimen houdt van vochtige grond en ruikt en smaakt een beetje naar amandelen en vanille. Al eeuwen wordt het kruid gewaardeerd als strooikruid op graven of om muffe geuren uit huizen en kerken te verdrijven, maar ook als aromatische toevoeging aan bier, wijn, jams, siropen en sappen. Proef het zelf eens door op een bloemetje te kauwen. Alsof je op een vanillestokje bijt:-)!

Moerasspirea is niet alleen lekker. Het bevat ook salicylaten. Dat is een ontstekingsremmende en pijnstillende inhoudsstof die al jaren gebruikt wordt in het ons welbekende aspirientje. Deze werking werd pas in de 19e eeuw ontdekt en later door Bayer voor het eerst kunstmatig geproduceerd. Mocht je niet aan de aspirine willen, probeer dan eens een paar koppen thee per dag van het gedroogde kruid van de Moerasspirea. De bloemen en het bovenste deel van het kruid oogst je tijdens de bloeitijd van juni tot augustus. Het komt in het wild steeds minder voor, dus zorg dat je het kruid aanplant in je eigen tuin of koop het gedroogde kruid. Thee kun je vanwege de urinedrijvende en zuiverende werking gebruiken tegen reuma en jicht. Het vermindert ontstekingen en koorts en heeft minder bijwerkingen dan aspirine.

 

 

Moerasspirea

Antigrippine
Sambucus nigra, de gewone vlier, wordt al duizenden jaren de medicijnkast van het volk genoemd. Mensen gebruiken bloesem en bessen sinds jaar en dag om verkoudheid en griep te voorkomen. In mei/juni als de schermen in bloei staan kun je er een heerlijke thee van maken die helpt bij verkoudheid en allergie. Gewoon een scherm in een theeglas doen, water dat aan de kook is geweest er overheen gieten en laat het je smaken!

 

 

Van de bessen maak ik in het najaar sap dat ik vervolgens samen met kruidnagel verwerk tot een heerlijke siroop. Drie keer per week een theelepeltje siroop door thee, yoghurt, ijs of alleen water en je houdt als het goed is griep buiten de deur. Als je een normale weerstand hebt tenminste.