Daslook wordt ook wel wilde knoflook genoemd. De blaadjes ruiken en smaken sterk naar knoflook. Niet vreemd, want net als bieslook, uien, prei en kraailook behoort daslook tot de alliumfamilie. Je kunt het blad rauw eten, koken als spinazie of gebruiken voor een heerlijke, gezonde soep. Daslook bevat zwavelhoudende etherische olie, veel ijzer en vitamine C en de inhoudsstof allicine werkt antibiotisch. Het is een reinigingsmiddel voor maag, darmen en bloed, helpt bij aderverkalking en hoge bloeddruk. Wees matig in het gebruik ervan.

De Belgische arts Dodoens noemde daslook al in de 16e eeuw de vijand van besmettelijke ziekten:
‘Eet prei in maart en daslook in mei, dan is men het hele jaar doktervrij’.

Recept daslooksoep
Volle hand daslookbladeren (voor de bloei)
4 rode uien, 2 grote aardappels
boter, 1,5 liter groentebouillon

Fruit de ui in de boter, voeg de aardappels in blokjes toe en laat een kwartier smoren. Voeg daslook en bouillon toe en laat nog even tien minuten koken. Maak fijn met een staafmixer en voeg naar smaak peper en suiker toe. Serveer in een diep bord met een klein scheutje room.